نکات مهم درباره کودک دو ساله
رفتار با کودک دو ساله دارای اهمیت بسیار است چرا که پنج سال اول زندگی کودکان زمان رشد اجتماعی، شناختی، احساسی و فیزیکی آنهاست. کودکان با تواناییها و نیازهای بسیاری وارد دنیا میشوند و در سال های اول زندگی به عشق، تغذیه، سلامتی و امنیت روانی و اجتماعی نیاز دارند که رفع آنها توسط والدین موجب موفقیتهای بعدی کودک خواهد شد.
رفتارهای شایع در بین کودک ۲ ساله:
احساسات شدید
کودک در این سن به شدت احساساتی است. شما به سختی میتوانید احساسات او را تشخیص دهید. به او بگویید که حتی اگر گاهی ناراحت باشد طبیعی است. ناراحتی بخشی از زندگی است. کاری که شما باید بکنید این است که احساسات او را برایش توضیح دهید. «تو از مامان ناراحتی چون او گفت امروز به پارک نمیرویم.» به او بفهمانید که شما نیز احساسی مشابه دارید. «میدانم که خداحافظی از مادر بزرگ ناراحت کننده است، برای من هم چنین است.» اگر کودک شما هنگام ناراحتی فریاد کشید یا لگد زد، به او راه درست تخلیه کردن احساساش را نشان دهید.
اگر شما تا به حال ۱ سال پرمشغله داشتهاید، حال کمی آرام باشید. کودک ۲ ساله شما آرامتر و بامزهتر شده است. شما میتوانید بدون کمک دیگران با کودک خود بازی کنید. اگر چه کودکتان احتمال دارد شما را ناراحت کند اما بیشتر تمایل به خوشحال کردنتان دارد. او میخواهد خوب باشد و به شما کمک کند.
مکان
کودک ۲ ساله شما ارتباط بین مکان اجسام مختلف را تشخیص میدهد. جایی که اشخاص و اشیا قرار دارند مثل «آنجا»، «کجا»، «درون»، «بیرون»، «دور»، «نزدیک»، «بالا» و … او فهم بهتری از اندازه، کمیت و ارتباطات فضایی دارد. شما باید این تواناییهای او را تقویت کنید. برای مثال به او بگویید: «آن توپ را که بالای تخت است برای من بیاور.»
با او درباره مکان آدمها صحبت کنید: «پدر تو سر کار است.»، «مادر بزرگات دور از ما زندگی میکند.»
به او کارهای ساده را در جهات مختلف بگویید: «اول اسباب بازی را روی میز سپس آن را زیر صندلی بگذار و بعد برای من بیاور.»
از او سوالهایی بپرسید که او را به فکر کردن وا میدارد: «گنجشکها کجا زندگی میکنند؟»، «هواپیما کجا پرواز میکند؟» از او انتظار نداشته باشید همیشه جواب درست را به شما بدهد. سوالهایی را که به زندگی روزمره او ارتباط دارد مطرح کنید.
مهارت زبانی
کودک ۲۴ ماهه معمولا حدود ۵۰ تا ۷۵ کلمه میداند و قادر است آنها را کنار هم بگذارد و عبارات و جمله بسازد. جملههای دو کلمهای شامل اسم و فعل معمولا رایج است: «کودک خوابید»، «شیر میخواهم» اگر کودک شما کمتر از ۲۰ کلمه استفاه میکند، باید او را برای تست شنوایی پیش پزشک ببرید. برای کمک به او:
– مشکلات گرامری او را اصلاح نکنید. میتوانید جمله درست آن را تکرار کنید اما برای اشاره به اشتباهات او هنوز زود است.
– او را وادار نکنید جملههایی کامل و درست بسازد.
– زمانی که برای او کتاب میخوانید، او را نیز در این کار شرکت دهید. از او درباره آن چه میبینید یا آن چه حدس می زند سوال کنید.
سوال کردن
کودک شما در این سن از مکالمه لذت میبرد، حتی اگر تنها شنونده باشد. او به ۲ دلیل سوال کردن زیاد خود را آغاز میکند: به دنبال راهی برای درک چیزهای اطراف و برقراری ارتباط بیشتر با شما است. سوالات اولیه شامل «چرا» و «چه چیز»ها است. زمانی که مهارت زبانی او بیشتر میشود، سوالهای او نیز تغییر میکند: «چرا این شی این شکلی است؟» «اگر ماشین از جاده بیرون رود، چه میشود؟» یا «چرا پرنده نمیافتد؟» سعی کنید به این سوالها به سرعت پاسخی ساده و کامل دهید: «پرنده بال دارد که آن را در هوا نگه میدارد.» از گفتن «نمیدانم» نهراسید. از کتابهای مربوطه کمک بگیرید. از طرف دیگر کودکان از پاسخ به سوالات متعدد لذت میبرند. زمانی که برای او کتابی میخوانید، از او درباره داستان سوال کنید.
آخرین دیدگاهها